DİYARBAKIR / SİLVAN - Silvan Özel Eğitim Uygulama Okulu I. Kademe

7 Bölge 7 Özel Okul Projesi

Okulumuz öğretmenlerinden Müslüm GÜLER'in kurucusu olduğu ve Selcan ATAÇ, Özlem SÖKMEN, İrem Zehra PEÇE öğretmenlerimizin de katılımcı olarak dahil olduğu proje, etkinliklerine tüm hızıyla devam ediyor.

21-02-2021

7 Bölge 7 Özel Okul projesinde amaç özel gereksinimli bireylere karşı farkındalığı artırmaktır. Bu sebeple; Türkiye'nin yedi bölgesinden ayrı ayrı seçilmiş yedi okul ve Avrupadan seçilmiş bir okul ile birlikte özel gereksinimli bireylere karşı farkındalığı artırma etkinlikleri yapacağız. Bu etkinlikleri yaparken özel gereksinimli bireylerle çalışan proje kurucusu okulumuz, genel eğitim sınıflarında eğitim veren okullara; projenin her aşamasında rehberlik edecek.

Katılımcı Okullar;

Kurucu Okul: Silvan Özel Eğitim Uygulama Okulu (Silvan- Diyarbakır)
Marmara: 75.yıl Cumhuriyet İlkokulu (Gelibolu- Çanakkale)
Ege: Pınarkent İlkokulu (Pamukkale- Denizli)
İç Anadolu: Kaman Bilim ve Sanat Merkezi (Kaman- Kırşehir)
Akdeniz: Kadriye İlkokulu (Serik- Antalya)
Karadeniz: Şehit Erkut Tufan İlkokulu (Ulubey- Ordu)
Doğu Anadolu: Zübeyde Hanım Anaokulu (Merkez- Erzincan)
Güneydoğu Anadolu: Dokuzyol Ortaokulu (Oğuzeli-  GaziAntep)
Avrupa Ortağı: Agdash 1 Sayılı Tam Orta Mekteb (Agdash- Azerbaycan)

Projenin ilk aşamasında katılımcı öğretmenler bir dizi bilgilendirme seminerlerinden geçirildi;
Bu bilgilendirici seminerin konusu ve düzenleyenleri;

1. Kaynaştırma Öğrencisine Bep Hazırlamak: Özel Eğitim Öğretmeni Selcan Ataç
2. Genel Eğitim Sınıfında Otizmli Öğrenciler: Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Servi (Adnan Menderes Üniversitesi)
3. Uygulamalı Davranış Analizi: Özel Eğitim Öğretmeni İrem Zehra Peçe
4. Kaynaştırma ve Bütünleştirme Uygulamaları: Dr. Öğr. Üyesi Arzu Tanrıverdi (İnönü Üniversitesi/Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı)
5. Özel Eğitimde Tanılama ve Değerlendirme Süreci: Özel Eğitim Öğretmeni Özlem Sökmen
6. Sınıftaki Farklılıklara Farklı Bir Bakış: Araş. Gör. Ceylan Cinal (İnönü Üniversitesi)
7. Bireysel Farklılıklara Yaklaşım: Özel Eğitim Öğretmeni Müslüm Güler*

* Seminerlerin adlarına tıklanarak YouTube videolarına ulaşılabilir

"Seminerlerin Serisi" tamamlandıktan sonra "Röportajlar Serisi" etkinliklerine geçilmiştir. Röportajlar Serisi'nde katılımcı okullar ve katılımcı öğretmenleri sırasıyla tanımak amaçlanmaktadır. Bunlar sırasıyla:

1. Dokuzyol Ortaokulu'ndan Nurullah Çalışkan
2. Pınarkent İlkokulu'ndan Ayşe Ay
3. 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu'ndan Fatma Gülşah Karadayı
4. Zübeyde Hanım Anaokulu'ndan Merve Karsak
5. Şehit Erkut Tufan İlkokulu'ndan İmren Şentürk
6. Kaman Bilim ve Sanat Merkezi'nden Demet Arı
7. Kadriye İlkokulu'ndan Halime Gökalp Yıldız
8. Agdash 1 Sayılı Tam Orta Mekteb'ten Yagut Mustafayeva
9. Silvan Özel Eğitim Uygulama Okulu'ndan Selcan Ataç, Özlem Sökmen ve İrem Zehra Peçe

Not: Röportajların videolarına ulaşmak için katılımcı öğretmenlerin adlarına tıklanabilir.

Daha sonra sırasıyla:

1. Empati Atölyesi (Drama Etkinlikleri, Animasyon Filmleri, Rol Oynama vb etkinlikleri içerecektir.)
2. Okul Proje Panosu ve Köşesi Oluşturma
3. "Yöresel Değerimi Özel Arkadaşımla Tanıtıyorum" Etkinliği ( Bu etkinlikte amaç özel gereksinimli bireylerle normal gelişim gösteren akranlarını bir araya getirecek genel bir etkinlik yapmaktır.)
4. "Özel Arkadaşımla Özel Şeyler Üretiyorum" Etkinliği (Bu etkinlikte amaç özel gereksinimli bireylerle normal gelişim gösteren akranlarını bir araya getirecek birebir çalışabilecekleri bir etkinlik yapmaktır.)
5. " 2 Dakika Yerime Geçebilir Misin?" Etkinliği (Bu etkinlikte amaç normal gelişim gösteren bireylerin özel gereksinimli akranlarına karşı önyargıyı yıkacak çalışmalar yapmalarını sağlamaktır.)
6. "Kardeşlik Köprüsü" (Bu etkinlikte amaç projeye katılan tüm öğretmen ve öğrencileri fiziksel olarak bir araya getirmektir.)

Tüm bu etkinlikler gerçekleştiğinde proje tamamlanmış olacak ve özel gereksinimli bireylere karşı önyargıyı yıkmak amaçlı çalışmalar Türkiye ve Azerbaycan genelinde uygulanmış olacaktır.

Projemizin Tanıtım Fragmanı :

Yayın: 21.02.2021 - Güncelleme: 26.03.2021 02:02 - Görüntülenme: 6698